Les 1.4 Ben jij het waard?

In de vorige les heb je gekeken waar je staat met je gedachten. In deze les gaan we kijken waar jij staat met zelfliefde. Waarom deze liefde voor jezelf zo belangrijk is, wil ik je duidelijk maken met onderstaand verhaal.

Lang geleden in een land hier ver vandaan…
Liep een meisje door het bos. Ze had een mandje gevuld met hartjes, die symbool staan voor liefde. Helaas was dit mandje niet erg vol. Het meisje wilde toch graag een gevuld mandje hebben. Dus ze ging op zoek naar hartjes.

Ze had koekjes bakken en ging deze naar haar grootmoeder brengen. Van haar kreeg ze waardering en erkenning dat ze die lekkere koekjes had gebakken en helemaal kwam brengen. Haar mandje vult zich met hartjes.

Onderweg naar huis kwam ze nog ergens een jager tegen. Ze vindt hem eigenlijk stom, maar ze doet heel aardig tegen hem, want stel je voor dat hij háár niet aardig zou vinden. En ook van hem krijgt ze hartjes in je mandje. Dus zo vult zij haar mandje.

Maar pffff, dat was best vermoeiend. Want ze was de hele tijd bezig om haar mandje te vullen met hartjes van anderen. Ze was vooral op zoek naar erkenning en waardering van anderen. Dat deed ze door altijd klaar te staan voor anderen. En door heel hard te werken. En door zich altijd aan te passen aan een ander.

Op een dag, toen ze weer door het bos liep, kwam ze de Wijze Uil tegen. Ze vertelde hem dat ze zich zo moe voelde. Dat ze zo hard moest werken om voldoende hartjes te verzamelen.

De Uil zei: weet je dat je ook zélf kan zorgen voor hartjes? Je hoeft alleen maar lief voor jezelf te zijn. Als je jezelf accepteert, als je meer van jezelf gaat houden, dan wordt jouw mandje vanzelf gevuld.

Wow, daar had het meisje nog niet eerder aan gedacht! Ze ging hier mee aan de slag. Elke dag ging ze hier mee oefenen. Het lukte haar steeds beter om vriendelijker tegen zichzelf te praten. En ze zag dat haar mandje zich vanzelf vulde met hartjes.

Na een paar maanden was haar mandje altijd gevuld en stroomde het zelfs over. Ze kon nu makkelijk hartjes weg geven. Zonder er iets voor terug te verwachten. Zonder voorwaarden. Ze bakte koekjes voor haar grootmoeder, uit liefde voor haar oma. En ze was aardig tegen de jager, omdat ze dat graag wilde. Ze strooide haar hartjes in het rond en haar mandje was nooit meer leeg. En ze leefde nog lang en gelukkig.

Zelfliefde

Liefde voor jezelf is zo belangrijk. Wat is dit nu precies? Het is: beter zorgen voor jezelf op alle fronten. Beter grenzen aangeven. Jezelf ontspanning en rust gunnen. Jezelf belangrijk genoeg vinden. Het jezelf gunnen om af te vallen. Om dingen anders te doen. Jezelf met respect behandelen. Stoppen met oordelen en kritiek leveren op jezelf. Mild en liefdevol naar jezelf kijken. Jezelf vergeven. En nee, dit kan en hoeft niet allemaal tegelijk! Het is en blijft een leerproces.

Je kunt je vast wel voorstellen dat als jij vindt dat je niks waard bent, dat het dan best lastig wordt om aan jezelf te werken. In een volgende module gaan we uitgebreid aan de slag met overtuigingen.

Opdracht

Teken voor jezelf een mandje, of een potje. Hoe gevuld zit dit met liefde voor jezelf? Tot waar is het gevuld? Geef dit aan in de tekening. En wat vind je hiervan?