Jij bent waardevol

Bijna iedereen heeft wel het gevoel niet goed genoeg te zijn, heeft de overtuiging dat we niet waardevol zijn, dat we het niet verdienen om gelukkig te zijn of om liefde te ontvangen.   

Interessant. Want waar is dit op gebaseerd? We hebben het ooit zelf bedacht. Als baby dacht je dit waarschijnlijk niet. Je bent het op een gegeven moment gaan geloven, misschien heeft iemand het tegen je gezegd of je in ieder geval het gevoel gegeven, of je hebt het gezien bij je ouders. Waar het vandaan komt is niet heel belangrijk, het gaat er vooral om: kies je ervoor het te blijven geloven? 

Jij bent hier op aarde gekomen, en wat je er ook over mag geloven, het is toch bijzonder dat je ooit bent ontstaan uit een klompje cellen. Het leven heeft ontzettend haar best gedaan om jou daaruit te laten groeien. En dan zeg jij dat dit niet helemaal is gelukt?  

Net als alle andere dieren en planten die hier zijn. Denk jij ooit: Zo, die kat is echt niet waardevol. Jeetje, die boom verdient het echt niet om daar lekker in het zonnetje te staan.  

Denk je dat er een eekhoorn is die denkt: nou, deze hazelnoot verdien ik niet hoor, ik laat hem wel liggen voor een ander die beter is dan ik. Of dat er een koe is die denkt dat ze niet goed genoeg is omdat haar vlekken niet zo mooi zijn als de andere koeien in de wei? 

Absurd toch? Waarom doen wij het dan wel??? Waarom kies jij ervoor te geloven dat iemand anders beter is dan jij, meer waardevol is, dat iemand anders belangrijker is dan jij?  

Wat kan helpen om jezelf meer te waarderen:   

Stop met jezelf te vergelijken met een ander.  

Er zal altijd iemand anders zijn wiens haar altijd goed zit, slanker is, sportiever is, meer durft, creatiever is, een betere baan heeft, etc. Als je altijd jezelf vergelijkt met een ander is het nooit goed genoeg. En onthoud: ook die vrouw waarmee jij jezelf vergelijkt, kan worstelen met haar zelfbeeld of vindt zichzelf niet goed genoeg. 

Richt je aandacht op datgene wat je WEL hebt 

Veel mensen richten vooral hun aandacht op wat ze niet kunnen, beter kunnen, wat er niet goed is. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus een probleem wordt alleen maar groter. Stel je vindt dat je haar nooit goed zit, dan zie je vooral dat je haar niet goed zit als je in de spiegel kijkt, je ziet waarschijnlijk overal mensen lopen wiens haar wél goed lijkt te zitten. Dus richt je aandacht op de punten waar je wel blij mee bent, die je oké vindt. Dat kan zowel iets in je uiterlijk zijn als een kwaliteit. Waar ben je blij mee? Waar ben je goed in? Richt daar zoveel mogelijk je aandacht op! 

Koppel je gevoel over jezelf niet aan bepaalde successen  

Vind jij jezelf pas goed genoeg als je eerst iets hebt bereikt? Misschien als je een bepaald salaris hebt? Een bepaald gewicht hebt? Als je ergens goed in bent? Als je nooit meer boos wordt? Als je nooit meer over je grenzen heen laat gaan? Als je je nooit meer onzeker voelt? Koppel wat jij van jezelf vindt los van bepaalde successen. Jij bent nu goed zoals je bent. 

Opdracht  

Welke invloed heeft het op je leven, door de overtuigingen te hebben dat jij niet goed genoeg bent, niet belangrijk genoeg, niet waardevol? 
Wat zou je anders doen, wat zou er anders zijn in je leven, als je dit niet meer zou geloven? En ben je bereid om vanaf nu, dit moment, te geloven dat je wél goed genoeg bent?